Hvad hedder den lov der regulerer domstolenes adfærd?

Domstolenes og dommernes forhold er reguleret i først og fremmest retsplejeloven, der blandt andet indeholder regler om, hvornår en dommer på grund af interessekonflikt (inhabilitet) ikke må dømme i en sag.

Kan en ankesag afvises?

I henhold til retsplejelovens § 368 a kan landsretten “afvise at behandle en sag i 2. instans, hvis der ikke er udsigt til, at sagen vil få et andet udfald end i byretten, og sagen ikke er af principiel karakter eller andre grunde ikke i øvrigt taler for, at sagen skal behandles af landsretten.”


Kan en sag anlægges direkte ved landsretten?

Foged- og skifteretten er underafdelinger i byretten. Alle retssager begynder som udgangspunkt i byretten. I særlige tilfælde kan byretten henvise en sag direkte til landsretten, hvis sagen er af principiel karakter, eller hvis sagen kan få stor betydning for andre end parterne.


Hvordan bliver man dommer i byretten?

For at blive udnævnt til dommer i en byret eller landsret skal din egnethed i reglen have været bedømt af landsretten. Det sker normalt gennem en ni måneders tidsbegrænset ansættelse (konstitution) i landsretten, hvor du indgår i rettens arbejde på lige fod med landsdommerne.



Hvilke aktører deltager i en retssag?

Der vil altid være en eller flere tiltalte, og som oftest har den eller de tiltalte en forsvarsadvokat. Der vil endvidere være en eller flere dommere og en anklager til stede. I nogle sager vil der også være en bistandsadvokat, som er advokat for offeret i sagen.


Kan man se anklageskrift?

Som journalist har du mulighed for aktindsigt i retsmødebegæring, doms- og retsbøger eller anklageskrift. Loven giver dig mulighed for at læse domme og kendelser, og den pålægger dig at opbevare informationerne forsvarligt.


Kan man få aktindsigt i straffesager?

Adgangen til at få aktindsigt er underlagt begrænsninger i visse sager. Det gælder blandt andet i sager, der er behandlet helt eller delvist for lukkede døre. Det gælder også i verserende straffesager og i straffesager, der er endeligt afsluttet for mere end et år siden.


Hvor gammel skal man være for at tjene penge på fodbold?

Unge under 13 år Som nævnt har reglerne det afsæt, at børn under 13 år ikke må udføre arbejde. Politiet kan i nogle tilfælde give en konkret tilladelse, men efter reglens formulering og administrativ praksis giver denne regel ikke mulighed for at give tilladelse til at være hjælpeinstruktør i en idrætsforening.



Hvad betyder en ubetinget dom?

Fængselsstraffen kan enten være ubetinget eller betinget. Hvis straffen er ubetinget, betyder det, at du skal i fængsel i en periode, som retten fastsætter. I nogle tilfælde kan du afsone straffen i fodlænke. Læs mere om afsoning på Kriminalforsorgens hjemmeside.


Hvordan virker en retssag?

Når anklagemyndigheden har sendt en sag i retten, bliver sagen berammet. Det vil sige, at retten fastsætter dato og tidspunkt for retsmødet i sagen. Herefter bliver den eller de tiltalte og vidnerne i sagen indkaldt. Det retsmøde, hvor sagen bliver behandlet, kaldes hovedforhandlingen.


Hvordan foregår en tilståelsessag?

Tilståelse. Hvis du tilstår den forbrydelse, politiet har sigtet dig for, kan sagen afgøres som en såkaldt tilståelsessag. Anklagemyndigheden sender sagen til retten med en retsmødebegæring, der beskriver den strafbare handling. Du får en kopi af retsmødebegæringen.


Kan man se grundlovsforhør?

I Danmark er alle retsmøder som udgangspunkt offentlige. Det vil sige, at borgere (herunder dine pårørende) og journalister har adgang til alle retsmøder. I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt, at offentligheden ikke har adgang til at overvære, hvad der foregår i en del af eller i hele retsmødet.


Er domsmand borgerligt ombud?

Hvervet som lægdommer er et såkaldt borgerligt ombud, og som udgangspunkt kan du ikke frasige dig at være lægdommer. Derfor har du også krav på at få fri fra dit arbejde, når du skal være lægdommer – og din arbejdsgiver må ikke pålægge dig, at du skal bruge feriedage på det.


Kan man nægte at være domsmand?

Man kan ikke blive domsmand eller nævning, hvis man er minister, advokat, eller præst, eller hvis man er ansat ved domstolene, i anklagemyndigheden, centraladministrationen, politiet eller fængselsvæsnet. Visse fag- og persongrupper kan bede sig fritaget for at være domsmænd eller nævninger.


Hvornår skal der være domsmænd?

Domsmænd medvirker i straffesager, hvor der bliver spørgsmål om højere straf end bøde, eller som i øvrigt skønnes at være af særlig indgribende betydning for tiltalte eller af særlig offentlig interesse. Domsmænd medvirker ikke når sagen fremmes som en tilståelsessag.


Hvordan foregår en retssag i byretten?

I byretten starter retsmødet med, at anklageren læser anklageskriftet, der beskriver den strafbare handling, op. Bagefter oplyser den tiltalte, om han eller hun kan erkende sig skyldig. Derefter bliver den tiltalte afhørt – først af anklageren og så af forsvareren.


Hvad siger Grundloven omkring Rigsretssager?

Rigsrettens sammensætning Grundlovens § 59 og Rigsretslovens § 2. De personer, som Folketinget vælger til Rigsretten, må ikke selv være medlemmer af Folketinget. Folketinget er anklagemyndighed, og folketingets medlemmer kan derfor ikke samtidig være medlemmer af den domstol, der skal dømme.


Hvilken regler i Grundloven er hjemmel til Rigsretten?

Rigsretten påkender de af kongen eller folketinget mod ministrene anlagte sager. Stk. 2. For rigsretten kan kongen med folketingets samtykke lade også andre tiltale for forbrydelser, som han finder særdeles farlige for staten.


Hvad må en minister?

En minister er f. eks. regeringsmedlem og formulerer i den forbindelse politiske visioner for regeringen. En minister er som regel også fremtrædende medlem af et politisk parti og kan have vigtige opgaver i partiet.


Kan man stævne en minister?

Kan en minister dømmes i by- retten? Det spørgsmål er jeg blevet stillet af flere, efter at der nu er rejst tiltale ved Rigsretten mod Inger Støjberg. Svaret er både ja og nej. Ja, hvis der rejses tiltale for noget, ministeren har gjort som privatperson.


Kan man blive smidt ud af Folketinget?

Blandt andet fordi medlemmer af Folketinget, der risikerer at ende i situationen, ofte selv trækker sig. Gør de ikke det, skal sagen behandles i Udvalget til Valgs Prøvelse. Og endelig skal det til afstemning i Folketinget. Siden ændringen af Grundloven i 1953 har der været fire personer, som er blevet smidt ud.


Hvor mange barnebrude var der?

I Danmark blev de ét af 34 ægtepar som ikke måtte være sammen, fordi Aya Chaban var under 18 år. Det skete efter en instruks den 10. februar 2016 fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet til Udlændingestyrelsen om, at ingen asylansøgere under 18 år måtte indkvarteres med en ægtefælle.


FAQ: Hvad hedder den lov der regulerer domstolenes adfærd?

Hvad betyder 40 dages betinget fængsel?

Hvis straffen er betinget, betyder det, at du ikke skal i fængsel, hvis du i en periode (prøvetiden) overholder nogle vilkår. Du må ikke begå ny kriminalitet i prøvetiden. I nogle tilfælde skal du også overholde andre vilkår.

Hvilke sager starter i landsretten?

Det er kun civile sager af “principiel karakter”, der fra starten kan henvises til behandling ved landsretten. For straffesager gælder det, at alle sager starter i byretten. Man siger, at sagen er behandlet af byretten som 1. instans.

Hvem kan møde i Sø og Handelsretten?

§132 Enhver advokat har møderet for byret, for Sø- og Handelsretten i sager omfattet af § 15, stk. 2, nr. 3, og for Den Særlige Klageret. §133 En advokat har møderet for landsret og i alle sager for Sø- og Handelsretten, når advokaten har bestået en prøve i procedure.