Hvorfor blinker Sirius?

Og er objektet tilstrækkeligt lille set fra Jorden, som en stjerne er, er lysstrålen så ‘tynd’, at de bittesmå termiske hvirvler formår at bryde og forstyrre lyset i en sådan grad, at stjernen hele tiden ser ud til at skifte farve. Når stjernen står stille på himlen, ser vi farveskiftet som en blinken.

Hvad er den største stjerne?

Den røde hypergigant VY Canis Majoris er den største stjerne, der hidtil er observeret. Stjernen er mellem 1800 og 2100 gange så stor som Solen. Hvis den var på Solens plads i Solsystemet, ville den opsluge alle de indre planeter. Giganten lyser meget kraftigt – cirka en halv million gange så kraftigt som Solen.


Hvad betyder navnet Sirius?

Navnet Sirius kommer af græsk seirios, måske ‘den svidende, den funklende’. En ledsagestjerne, Sirius B, blev forudsagt af F.W. Bessel i 1844 og opdaget i 1862 af Alvan Clark (1804-87). Den er en hvid dværg med en omløbstid på 51 år. Se også stjernenavne.


Hvor holder Siriuspatruljen til?

Siriuspatruljen (Officielt: Slædepatruljen SIRIUS) er Danmarks militære tilstedeværelse i den ubeboede Grønlands Nationalpark, der dækker hele Nordøstgrønland. Daneborg der er hovedbase for Siriuspatruljen. Sirius hovedkvarteret på Daneborg.Hvad er det for en klar stjerne på himlen?

Mælkevejsbåndet strækker sig nu nedad over himlen gennem stjernebillederne tvillingerne og Tyren og videre mellem stjernebillederne Lille Hund og Orion mod Store Hund med himlens klareste stjerne, Sirius, hvor Mælkevejen under gode betingelser kan følges hele vejen ned til horisonten.


Hvad er tyngdeaccelerationen på Jupiter?

På Jorden siger vi, at tyngdeaccelerationen er 9,8 m/sek^2. På Merkur er den med 3,7 m/sek^2 næsten en tredjedel mindre end på Jorden, mens den på Jupiter er 24,8 m/sek^2, altså omkring to en halv gang så stor.


Hvorfor hedder Jupiter Jupiter?

Planeten Jupiter er opkaldt efter den øverste gud i den romerske mytologi: Guden over lyn og torden. På Jupiter raser en storm, som er 2-3 gange Jordens størrelse.


Hvad hedder Siriuspatruljens hovedkvarter i Grønland?

Sirius, Slædepatruljen Sirius, Siriuspatruljen, Forsvarets patruljetjeneste i Nord- og Nordøstgrønland. Med baggrund i Nordøstgrønlands Slædepatrulje, oprettet 1941 og nedlagt efter 2. Verdenskrig, blev tjenesten etableret 18.8.1950 på Lauge Kochs station på Ella Ø i Kong Oscar Fjord som Operation Resolut.Kan man se Uranus fra Jorden?

Under mørke forhold kan du skimte Uranus med det blotte øje. Med en håndkikkert kan du se planetens blå-grønne farve. Ringene er desværre ikke synlige – selv med et godt amatørteleskop. Du kan let fotografere Uranus gennem et teleskop.


Hvor mange stjerner kan man se med det blotte øje?

Hvor mange stjerner man kan se, afhænger i første omgang af hvor mørkt der er. Det totale antal stjerner der er synligt for øjet fra Jorden, er små 10.000 stykker. Da du kun kan se halvdelen af stjernehimlen fra et givet sted på Jorden, kan du altså, altså efter hvor mørkt der er, se mellem 0 og 5000 stjerner.


Hvordan så himlen ud da jeg blev født?

På din stjernehimmel plakat får du et eksakt print af hvordan stjernehimlen så ud på et helt specifikt sted og tidspunkt, som har haft en helt speciel betydning i dit liv. Du kan gøre din stjernehimmel plakat ekstra personlige ved at pynte den med tekst, citater el.


Hvor finder man Saturn?

Lidt til venstre for den (ca. 8°, dvs. mindre end bredden af en knyttet hånd i strakt arm) ses noget svagere planeten Saturn (den med ringene). Saturn lyser svagere, fordi den er lidt mindre end Jupiter, men mest fordi den er næsten dobbelt så langt væk fra Solen som Jupiter.


Hvad var det blandt andet som Tycho Brahe lavede meget nøjagtige observationer af?

Tycho Brahes skabte sit kort over stjernerne og planeternes bevægelser ved nat efter nat omhyggeligt at måle afstandene mellem himlens objekter i form af grader på en vinkelmåler. Hans målinger blev mere og mere præcise, fordi han ustandselig forbedrede sine instrumenter.


Hvordan er grundstofferne blevet til?

Dengang universet blev dannet for 13,7 milliarder år siden i Big Bang, blev der skabt brint (H) og helium (He) samt meget små mængder lithium, beryllium og bor. Alle de andre grundstoffer er dannet efter Big Bang i stjernernes indre ved fusion og ved supernovaer.


Hvor mange kanter har en stjerne?

En tikant eller en dekagon, er en figur i geometrien med ti sider og ti vinkler. En tikant er således en polygon med ti hjørner. Man kan komme ud for stjerne-formede figurer, som har ti kanter. En stjerne-formet polygon er en konkav polygon.


Hvor mange stjernebilleder kan man se i Danmark?

Hele himmelkuglen er opdelt i 88 stjernebilleder, dog at et af dem, Serpens, dvs. Slangen, består af to adskilte områder, som tilsammen udgør ét stjernebillede – en noget særpræget konstruktion. Stjernebillederne har ikke nogen videnskabelig betydning, men de er uundværlige, når man vil orientere sig på himlen.


Hvor ligger stjernebilleder?

På den nordlige halvkugle gælder det stjernebillederne Cassiopeia, Cepheus, Dragen, Store Bjørn og Lille bjørn, mens det på den sydlige halvkugle gælder stjernebillederne Kølen, Kentauren og Sydkorset. Stjernebillederne kan ses hele året, fordi de består af såkaldte cirkumpolare stjerner.


Hvad er der ude i rummet?

Mange har hørt om stjerner, men faktisk er det kun en mindre del af det vi kan kalde det “normale stof” som man i dag finder i stjerner. Denne forelæsningsrække handler om stoffet mellem stjernerne og galakserne – om det instellare, det cirkumgalaktiske og det intergalaktiske stof.


Hvor lang tid tager det at flyve til Solen?

4,3 lysår. Det ville tage 4,3 år hvis en rumsonde kunne rejse med lysets hastighed, ca. 300.000 km./sek., men en rumsonde kan i dag kun bevæge sig med en hastighed af ca. 30 km./sek., med nutidens teknik ville en sådan rejse tage 43.000 år.


Hvad indeholder jernmalm?

Jernmalm er en malm (metalholdig bjergart), som udnyttes til fremstilling af jern. De to oprindeligt mest almindeligt forekommende typer af jernmalm er de to jernoxider magnetit (Fe3O4) og hematit (Fe2O3), hvoraf hematit kan indeholde op til 66% jern. Derudover udnyttes jernoxiderne også limonit og siderit.


Hvordan fremstiller man metal?

For at udvinde det ønskede metalman reducere metaloxiden, og der er to metoder, man kan bruge: elektrisk eller kemisk. Elektrisk reduktion eller elektrolyse medfører, at man sender en kraftig strøm gennem den smeltede metaloxid eller en smeltet metaloxidopløsning.


Hvad er det vigtigste jernmalm?

De vigtigste jernmalme (mere end 30% Fe) udgøres af mineralerne magnetit (magnetjernsten), hæmatit (jernglans, blodsten), goethit (brunjernsten, limonit, myremalm) og siderit (jernspat). Jern indgår i andre vigtige oxider som chromit (chrommalm), ilmenit (titanmalm) og i wolframatet wolframit (wolframmalm).


FAQ: Hvorfor blinker Sirius?

Hvad er en Isotopsammensætning?

Et grundstofs isotop-sammensætning er stort set den samme overalt på Jorden. Lithiums isotopsammensætning afhænger altså hverken af findested eller lithiummineralets kemiske sammensætning. siden omdannes atomkernen under udsendelse af radioaktiv stråling.

Hvilke grundstoffer er ædelgasser?

Ædelgasser er grundstofferne i 18. gruppe i det periodiske system. Gruppen omfatter helium, neon, argon, krypton, xenon og radon. Alle seks er de farveløse og lugtfrie gasser.

Hvor mange grundstoffer findes der i universet?

bruges til køleskabe). Da Universet efter ca. 375.000 år var kølet ned til omkring 3000 grader, så blev det muligt for elektroner at binde sig til protoner og dermed skabe de første atomer. Til at starte med var der kun to grundstoffer i Universet: Hydrogen og helium.